Down Sendromlu Gençler Kocaeli Devlet Hastanesi’nde Sağlık Taramasından Geçti
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında Kocaeli Devlet Hastanesi’nden özellikli gençlere özel hizmet sunuldu. Belsa plazada bulunan Down Kafe’nin de katkısıyla, 18 down sendromlu genç sağlık taramasından geçti.
Hekimler Gönüllü Oldu
Mesai saatlerinin dışında 17:00 – 19:00 saatleri arasında özel olarak açılan polikliniklerde Dahiliye Uzmanı Dr. Elif Alp Posteki, Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özcan Güneşen, KBB Uzmanı İlknur Memişoğlu, Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Çardak, Ortopedi Uzmanı Dr. Deniz Eşkin, Psikiyatri Uzmanı Filiz Dere Yılmaz ve Diyetisyen Ufuk Demirkıran görev aldı.
Sağlık Sevgiyle Birleşti
Kocaeli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Adem Çakır, Başhekim Yardımcısı Uz. Dr. Elif Alp Posteki, Uz. Dr. Ömer Dağ ve Dr. Samet Demir, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Dilek Şener ve Müdür Yardımcısı Zuhal Gümüş Topuz, Sosyal Hizmet Uzmanları Mehmet Kaygusuz, Temur Baydoğan, birim sorumluları Melek Çetinkaya, Hicran Vurar ve sağlık memuru Halil Kaçar down sendromlu gençleri ve ailelerini misafir etti. Hastanede olmanın bir süre tedirginliğini yaşayan gençler daha sonra sağlık çalışanlarının güler yüzlü ve samimi yaklaşımları sayesinde rahatladı. Polikliniklere hasta taşıma araçlarıyla götürülen gençler anın tadını çıkarmayı ihmal etmedi. Sempatik tavırlarıyla etrafındaki herkesin ilgisini kazanan gençler hem sağlık taramasından geçti hem de çalışanlarla kucaklaşıp bol bol fotoğraf çektirdi. Sağlık çalışanları da geçlerin kendilerine gösterdiği ilgiye kayıtsız kalmadı.
Örnek Olmak İstiyoruz
Down sendromlu gençlerle ve aileleriyle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Kocaeli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Adem Çakır, hastane olarak her konuda olduğu gibi bu konuda da sorumluluk almaya hazır olduklarını belirtti. Çakır, “ Biz hastaneyiz. Sağlık hizmeti üretiyoruz. Bu genç kardeşlerimiz için nasıl faydamız olabilir diye ailelerle görüşmelerimiz oldu. Aileler tarafından Check-up yapılması istendi bizde uygun gördük. Diğer hastalarımızın işlemlerini engellemeden daha rahat bir ortamda hizmet verebilmek adına mesai dışında özel bir zaman ayırdık. Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla farklı kurumlara da örnek olmak istedik. Özellikli çocuklarımızın ve ailelerinin memnuniyetinden dolayı huzurlu ve mutluyuz. Bundan sonra da sağlık konusunda ihtiyaç duyulması halinde her zaman yanlarında olmaya hazırız” dedi.
21 Mart’da Yürüyüş
Down Sendromlu gençler ve aileleri kendilerine sunulan bu hizmetten dolayı emeği geçen herkese teşekkür ederek sağlık kontrolünden geçmenin yanı sıra bu etkinlik kapsamında bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Aileler, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık günü dolayısıyla gerçekleşecek olan yürüyüşe herkesi davet etti.
Down Sendromu Nedir?
En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down Sendrom’unda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.