KOCAELİ DEVLET HASTANESİNİN TARİHÇESİ

1910 yılında İzmit Gureba Hastanesi olarak büyük askeri hastanenin bir bölümünde hizmet vermeye başlamıştır. İzmit’in Baç Mahallesi İn Bayırı mevkiinde 1911 yılında hastanenin yeni binasının inşaatına başlanmış, 3 ayrı pavyon şeklinde yapılmakta olan hastane tamamlanmış binalarında 1914 yılında hizmete girmiştir. 1917 yılında tüm binaları hizmete girmiş olan hastane savaşlar ve parasızlık yüzünden 1920’de kapatılmak zorunda kalmıştır. Kapatılmış olan hastanen 1926’da yeniden kullanılmaya başlanmıştır.

İzmit Memleket Hastanesi’nin yeni binası 1928’de hizmete girmiş ve yatak sayısı 50’ye çıkarılmıştır. Maddi zorluklarla tamamlanan hastane binası 1935 yılında soba bacasından çıkan yangında büyük zarar görmüş ve kısmen yanmıştır. 31 Ocak 1943 Pazar günü sabaha karşı Memleket Hastanesi’nin ana binasında tekrar yangın çıkmış ve ameliyathane, eczane, başhekimlik, röntgen, idare memurluğu, hademeler ve hastabakıcılar odası yanmış, ameliyathanenin malzeme ve aletleri dahil, ilaç ve evrak kurtarmak dahi mümkün olmamıştır. Maddi hasarın 100 bin Liradan fazla olduğu tahmin edilen yangında can kaybı olmamış kurtarılan 6 hasta diğer koğuşlara yerleştirilmiştir.

1945 yılında inşaatı başlamış olan memleket hastanesi binası 110 yataklı olarak, verem hastanesi ise 100 yataklı olarak planlanmış ve milli bankalardan sağlanan para ile yapılmıştır. İzmit Memleket Hastanesi’nin yeni binası 7 yıllık inşaat sürecinin ardından 25 Şubat 1952’de hizmete açılmıştır. Yeni açılan binada 60 yataklı İzmit Memleket Hastanesi ve 100 yataklı Verem Hastanesi bir arada hizmet vermeye başlamıştır. Hastane binası biri ön tarafta 4 katlı diğeri biraz geri planda 3 katlı birleşik S şeklinde üç yapıdan oluşmaktadır.

Ülke genelinde İl Özel İdaresine bağlı olarak hizmet veren hastaneler 1953’den sonra Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına devredilmiş ve İzmit Memleket Hastanesi de İzmit Devlet Hastanesi adını almıştır.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde hastanenin 1952’de hizmete giren ana binası ağır hasar görmüş, bu bina 2002’de yıktırılmıştır.

2006 yılında Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı hastanelerin Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na devredilmesi sürecinde hastanemizin adı Kocaeli Devlet Hastanesi olarak değiştirilmiştir.

25 Aralık 2017 tarihi itibari ile Kocaeli Devlet Hastanesi yeni modern binasında sağlık hizmeti sunmaya başlamıştır.