Çocuklarda “Skolyoz” Tehlikesi

Hastanemizin Fizik Tedavi Uzmanı Özge Zincir Erçin‘den anne ve babalara uyarı geldi. “Çocuklarınızın omuzlarında yanlış taşıdığı çantalar skolyoz’a (duruş bozukluğu) neden olabilir."

ERGENLİK DÖNEMİ ÖNEMLİ
Omurga sağlığı ve duruş bozukluklarının önlenmesi adına ergenlik döneminin oldukça önemli olduğunu belirten Erçin,“ Öğrencilerin kemik gelişimi lise eğitimleri bitene kadar devam etmektedir. Bu nedenle omurga duruş bozukluklarının önlenmesi için ergenlik dönemi oldukça önemlidir. İlkokul çağındaki çocukların kemik gelişimi henüz tamamlanmadığı için çanta ile taşınacak ekstra yük omurga eğriliği yani skolyaza neden olabilir” dedi.

BİRÇOK RAHATSIZLIĞI TETİKLER
Kocaeli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Özge Zincir Erçin, “Öğrencilerde okul çantalarının gereğinden fazla ağır olması, tek taraflı omuz askısı kullanılması, taşınan çantanın çocuğun sırt ergonomisine uygun olmamasından dolayı skolyozun okul çağındaki öğrencilerde görülme sıklığı artmaktadır. Sonuçta boy kısalığı, estetik görünüş bozukluğu, akciğer kapasitesinin azalması ile nefes almada zorluk, omurga kaslarının zorlanması nedeniyle sırf ve bel ağrıları ortaya çıkar” dedi.

ÇANTAYI GEREKSİZ KİTAPLARLA DOLDURMAYIN
Çantaların üzerinde ağırlığı arttıracak süslerin bulunmamasının gerektiğini belirten Erçin, “Sırt çantaları uzun süre taşınmamalı, uzun süre ayakta kalınacaksa çıkartılmalıdır. Çantadaki sert cisimlerin doğrudan omurgaya bindirdiği yükün azaltılması için sırt kısmı sünger gibi çeşitli malzemelerde desteklenmiş olan sırta tam oturan çantalar tercih edilmelidir. Çantaların taşıma düzeni bel kemeri bölgesinde olmalı ve çocukların ihtiyacı olmayan kitap ve defterlerin götürülmesine izin verilmemelidir. Çanta ağırlığının toplamı ise çocuğunuzun vücut ağırlığının % 15’ini geçmemelidir” dedi.