Kanser Hastalarına Keyifli Tatil Önerileri

Kocaeli Devlet Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Teker, kemoterapi ve radyoterapi gören kanser hastalarına tatile çıkmadan önce çok önemli uyarılarda bulundu.

Kanser tedavisi gören hastalar için tatil planı yapmak her ne kadar keyifli gibi görünse de aslında birçok soru ve kaygıyı da beraberinde getiriyor. Kocaeli Devlet Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Teker, kanser hastalarının bu kaygılarını giderip, rahat ve keyifli bir tatil geçirebilmeleri için önemli açıklamalarda bulundu.

Sakin Ortamları Tercih Edin

Kemoterapi bağışıklık sistemini zayıflattığı için, tedavi gören hastaların daha kolay mikrop kapabileceğini belirten Doç Dr. Fatih Teker, “Bu nedenle kemoterapi görmekte olan veya kemoterapisi henüz bitmiş kanser hastaları, tatil yapmak için seçecekleri mekanın temiz ve çok kalabalık olmamasına özen göstermelidir. Ateş veya benzeri bir sağlık sorununda, müdahale yapabilecek sağlık merkezine kolay ulaşılabilmesi de önemlidir. Zira enfeksiyon riski, kalabalık ortamlar, vücut direncinin düşmesi, kronik hastalıklar kanser hastaları için tatilde ciddi risk ve sorun oluşturabilir. Bu nedenle güzel hayallerle çıkılan tatilin hastanede sonlanmaması için uyarıları dikkate almak gerekiyor” dedi.

Tatile Çıkmadan Önce Doktorunuza Danışın

Yaz ayları geldiğinde tatil ve güneşin tadını çıkarmak sağlıklı kişiler gibi kanser hastalarının da hakkı olduğunu vurgulayan Teker, “ Ancak hastaların bir çoğu kalabalık ortamlar nedeniyle enfeksiyon kapma riski, halsizlik ve tedavi aksaması gibi endişelerden dolayı kaderine küser ve yaz aylarını evde geçirirler. Aslında kanser hastalarının çoğu halen aktif kemoterapi alsalar bile belli şartlara dikkat ederek tatillerini yapabilirler. Bunun için hastalar tatil yapmak istediğini hekimine önceden bildirmelidir. Hasta ve hekim olası tatil zamanı için tedavi planlarını ve ilaç aralıklarını birlikte gözden geçirmelidir. Özellikle uzun süredir tedavi alan hastalara ilaç tatili yapılabilir. Mutlaka tedavisi devam etmesi gereken hastalar için bir veya birkaç doz tedavinin tatil yapacağı bölgeye yakın bir merkezde alması planlanabilir” dedi.

Kocaeli Devlet Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Teker tatilde özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında ayrıca şu bilgileri verdi:

- Tatil yapılacak yer uzakta ise en ideal taşıt uçaktır, daha kısa mesafelerde özel araç tercih edilebilir

- Kemoterapi gören hastaların tatil yapacakları mekanın mutlaka hijyenik olması gerekir. Yiyeceklerin taze ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Sıcak havalarda krema, mayonez ve tavuk gibi gıdalar kolay bozulur. Bunları ihtiva eden yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Otellerde ve restoranlarda çiğ tüketilen sebzelerden ve salatalardan uzak durulmasında fayda vardır. Meyveler özellikle kabuklu olanları tercih edilmeli, mümkünse tekrar yıkanmalı ve kabukları soyularak tüketilmelidir.

- Sıcaklarla birlikte vücuttan ter yoluyla sıvı kaybı daha fazla olur. Bu nedenle günde ortalama en az 3 litre sıvı tüketilmesi çok önemlidir.

- Giyimde pamuk gibi terletmeyen kıyafetler tercih edilmelidir. Rahat ayakkabı veya terlikler kullanılmalıdır.

- Yüzmek beden ve ruh sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Yüzme için havuz yerine daha çok deniz tercih edilmelidir.

- Kemoterapi almakta olan hastaların güneş ışınlarına direkt maruz kalacak şekilde güneşlenmemesi gerekir. Aksi halde ciltte kararma ve soyulma olabilir. Yine son bir yıl içinde radyoterapi görmüş hastalar radyoterapi gördüğü vücut bölgelerini güneş ışınlarından korumak için giysiyle kapamalıdır.

- Özellikle sabah ve akşam serinliğinde yapılacak 30-60 dakikalık yürüyüşlerler enerji depolamanızı sağlar.

Herkese mutlu ve sağlıklı tatiller dilerim.