Ramazan’da Böbrek Hastası Olmayın!

Kocaeli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dilek Güven Taymez: “Ramazanda yanlış beslenme ve uzun süreli susuzluk böbrek hastalıklarına sebep olabilir.”

Ramazan ayının uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelmesi ve sahur ile iftar vakitleri arasındaki sürenin 17 saati bulması özellikle böbrek hastaları için risk oluşturuyor. Kocaeli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dilek Güven Taymez, sadece böbrek hastalarının değil herhangi bir hastalığı bulunmayan kişilerinde Ramazan ayı boyunca nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi.

İlk Şart Sağlıklı Olmak

Ülkemizde yaklaşık 70 bin kişinin hemodiyaliz veya periton diyaliz tedavisi olmakta olduğunu belirten Taymez, “ Her yıl yaklaşık 3 bin kişiye böbrek nakli yapılmakta. Böbrek bozukluğu yapan etkenlerin en başında şeker hastalığı ve ardından hipertansiyon gelmektedir. Dinimize göre ibadet edebilmenin birinci şartı sağlıklı olmak bilinciyle ibadet etmektir. Ramazan orucu da ancak sağlığımız elverdiği takdirde yapabileceğimiz bir ibadettir” dedi.

Şeker Hastaları Dikkat!

Kocaeli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dilek Güven Taymez, bu yıl Ramazan ayının en uzun ve sıcak günlere denk geldiğini belirterek, “Açlık ve susuzluk süresi 17 saati buluyor. Haliyle ancak altta yatan bir hastalığı olmayan kişiler buna dayanabiliyor. Sessiz bir böbrek hastalığı olan kişilerde uzun süreli susuz kalmak bu hastalığı tetikleyebilir. Böbrekte basit kist, küçük top, tedavi edilmiş hafif enfeksiyon, kontrollü hiper tansiyonu olan kişiler oruç görevini yerine getirebilir. Böbrek ve hatta diğer organlar açısından özellikle`, kontrollü olsa bile şeker hastaları asla oruç tutmamalılar” dedi.

Kimler Risk Grubunda

Oruç tutan kişilerin eğer ilaç kullanıyorlarsa iftar ve sahura göre planlayarak mutlaka devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Taymez, “ İki taraflı tedavi edilemeyen böbrek taşları olanlar ve ciddi proteinüri sorunu olanlar, çocuklukta böbrek hastalığı geçirmiş olanlar, kontrolsüz hipertansiyonu olanlar ve tek böbrekli olanlar oruç tuttukları takdirde daha büyük risk altındadır” dedi.

Taymez iftar ve sahur arasında bol su tüketerek böbrek sağlığının korunabileceğini, biraz dikkat edilerek hem daha rahat, hem daha sağlıklı oruç tutulabileceğini dile getirdi.

Uz. Dr. Taymez'den Öneriler:

*Bol su tüketilmelidir.

*Tuzsuz beslenilmelidir.

*Kola ve soda gibi gazlı içeceklerden kaçınılmalı, çay ve kahve çok miktarda tüketilmemelidir.

*Oruçluyken tansiyon yükselirse müdahale edilmelidir.

*Şeker hastaları oruç tutmamalıdır.