Ramazan’da, Reflü Kabusunuz Olmasın

Gece yatarken ağzınıza acı su mu geliyor, Ramazan ayında bu şikayetleriniz arttı mı? İşte şikayetlerinizi ortadan kaldıracak önlemler!

Uzman Tavsiyesi Şart

Kocaeli Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Zeynep Şentürk, reflü hastalarının Ramazan ayında dikkatli yemek yemeleri gerektiğini belirterek, “ Ramazan ayının gelmesiyle beraber değişen yeme içme alışkanlıkları, özellikle gastrit ve reflü gibi mide problemleri olan kişilerde ciddi sıkıntılar yaşatabiliyor.  Aslında bu tür şikayetlerin Ramazan ayında azalması beklenirken,  iftar ve özellikle sahurda tıka basa yemek yenmesi bu rahatsızlıkları tetikliyor. Bu gibi hastalar oruç tutabilir ancak şikayetlerin artması halinde mutlaka bir uzmana görünmeleri gerekmektedir” dedi.

Yemekten Sonra Yatmayın

İftada ağır yemek yiyerek ardından hemen yatağa girmenin reflü şikayetini daha da arttırabileceğini belirten Şentürk,” İftara bir bardak su, salçasız ve baharatsız çorba ile başlamak midenizi rahatlatacaktır. Sindirimi kolay olan sebze ve zeytinyağlı yemekler tercih edilmelidir. Et ve balık, fırında veya ızgarada pişirilmeli. Özellikle karabiber başta olmak üzere baharatların, sos, salça, ketçap gibi katlı maddelerinin minimal kullanılması, zeytinyağı ve tereyağının abartılmaması hem sindirimi kolaylaştıracak, hem de reflü gelişmesini önleyecektir” dedi.

Sahurda Fazla Çay İçmeyin

İftarda olduğu gibi sahurda da beslenme konusunun son derece önemli olduğunu belirten Şentürk,” Sahur yemeğinden sonra yatacaksanız hafif zeytinyağlı veya sebzeli yemekleri tercih etmelisiniz. Kahvaltı tarzında sahur yapılacaksa mutlaka haşlanmış yumurta olmalıdır. Hem tok tutar hem de kaliteli bir protein kaynağıdır. Az tuzlu zeytin ve peynir, beraberinde yeşil biber, salatalık ve maydanoz vb. gibi yeşillikler tüketilmelidir Sahurda kahve ve çay gibi içecekleri tüketmemeye çalışın. Çay ve kahvenin aşırı miktarda alınması idrar çıkışını arttırır ve gündüz boyunca su kaybına sebep olur.” dedi.

Nelere Dikkat Edilmeli?

* İftarı mutlaka su ve çorba ile açın. Bunları bitirdikten sonra 15 dakika bekleyin ve sonra diğer besinlere geçin.

* Yiyeceklerinizi iyi çiğneyin ve yavaş yiyin.

* İftardan sonra ağır spor yapmayın.

* Gazlı içeceklerden kaçının. Daha çok limonata veya evde hazırlanan meyve suları için.

* Beyaz un ve şeker gibi rafine karbonhidratlardan uzak durun, hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar tercih edin

* İftar veya sahurda ağır yemekler yemeyin, yemeğin ardından hemen yatağa girmeyin. Bu durum reflü şikayetini daha da artırır.

* Sahursuz oruç tutmayın