Klima İle Serinlemek İsterken Sağlığınızdan Olmayın!

Bunaltan yaz aylarında serinlemek amacıyla açtığınız klimayı kullanmadan önce bir kez daha düşünün.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek amacıyla evde, iş yerlerinde ve araçlarda sıkça kullanılan klima, kontrolsüz ve uzun süre kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kocaeli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Oğuzhan Değirmencioğlu klimalardaki polen filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmemesinden dolayı ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabileceğini belirterek şu uyarılarda bulundu.

Değirmencioğlu, “Bazı virüsler klimalardan üst solunum yolu ile mekan içindeki kişilere geçip, üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Klimaya bağlı gelişebilecek üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle, soğuk algınlığı ile kendini gösterip, orta vadede sinüzit, bademcik iltihabı, dış kulak iltihabı, zatürre ve bronşite yol açabiliyor. Hatta, kimi zaman ölümcül zatürre ataklarına bile neden olabiliyor." dedi.

Klimanın çalışması ile havadaki nem oranının azaldığını ve mekanda yoğunlaşan kuru havanın da burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olduğunu belirten Değirmencioğlu, “Buna bağlı olarak kişide enfeksiyon görülme riski artar. Bu tür olumsuz etkilerin görülmemesi için olabildiğince doğal havalandırma yapılması gerekir. Klimalı ortamlarda klimanın doğrudan solunuma gelmesinin engellenmesi gerekmektedir. Klimanın, araç içinde, camlara ya da ayaklara, ev ya da iş yerlerinde de doğrudan yüze denk gelmeyecek şekilde ayarlanması, olası hastalıklara karşı koruyucu bir yöntem olacaktır” dedi.

Değirmencioğlu ayrıca, klimanın gün içerisinde mümkün olduğunca az süre kullanılması gerektiğini ve filtrelerde biriken virüslerin arındırılması için düzenli olarak, klima bakımlarının ve temizliğinin yapılması gerektiğini söyledi.