Dört Dörtlük Seminer

Kocaeli Devlet Hastanesi ve İzmit Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği “böbrek sağlığı ve engellilik” konulu seminer katılımcıların büyük beğenisini kazandı.

Böbrek sağlığına dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla Kocaeli Devlet Hastanesi ve İzmit Belediyesi’nin ortaklaşa “böbrek sağlığı ve engellilik” konulu semineri gerçekleştirdi. Nefroloji Uzmanı Dr. Dilek Güven Taymez, Hemşire H. Didem Övüç ve Sosyal Hizmet Uzmanı Temur Baydoğan’ın konuşmacı olduğu seminere Kocaeli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uz. Dr. Onursal Varlıklı, Kocaeli Devlet Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Adem Çakır, Nuh Çimento Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yöneticisi Dt. Özcan Tekin, İzmit Belediyesi Meclis Üyesi Cemil Kanpara, İzmit Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Sinem Gülenç ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yoğun ilgi gösteren etkinlikte konuşan Nefroloji Uzmanı Dr. Dilek Güven Taymez, Diyaliz hastalarının ’ben öleceğim, artık iyileşmem’ şeklinde umutsuzluğa kapılıp karalar bağlamaması gerektiği belirterek “ Şunu söylemeliyim ki diyaliz hastası ölmüyor, sadece başka bir yaşam şekline geçiyor. Diyaliz tedavisi olan bir hastalıktır. Örneğin Kocaeli devlet Hastanesi’nde 35 yıldır hemodializ tedavisi gören hastalarımız var. Böbrek sağlığımız için bol bol su tüketmeliyiz. Ayrıca böbrek hastaları içinde bolca tuz ve mineralleri barındıran sodadan uzak durmalıdır” dedi.

Diyaliz Hemşiresi Didem Övüç, diyaliz hastalarının sosyal yaşama adaptasyonu konusu hakkında bilgiler vererek diyaliz sürecine alışma aşamasında başta aile bireyleri olmak üzere hastanın eğitiminin önemli olduğunu dile getirdi.

Sosyal Hizmet Uzmanı Temur Baydoğan diyaliz hastalarının süreğen hastalık grubu içinde olduğunu ve bu hastalar için hastanelerde engelli sağlık kurulu raporlarının düzenlendiğini belirtti. Baydoğan ayrıca engelli haftası olması nedeniyle engelli hakları konularında bilgiler vererek Kocaeli’de engellilere yönelik önemli hizmetlerin verildiğini söyledi.